Roger på Noroff


Fotoarkiv
16.09.09, 11:00 pm
Filed under: Uncategorized

Her på Noroff Multimediadesign fikk vi en gruppeoppgave som handlet om det å kunne ta bilder og organisere dem ryddig. Vi ble fortalt at dette arkivet er fint å ha, til senere oppgaver og øvelser pga det er ingen copyright problemer. Det er jo vi som har tatt bildene.

Oppgaven var som følgende: «Det skal tas 100 bilder, minimum 10 bilder pr. kategori. Kategoriene er bestemt på forhånd, men hvilke motiver du velger til de forskjellige kategoriene er valgfritt. Legg vekt på variasjon innen hver kategori. Når dere har tatt minimum 10 bilder per kategori må dere selektere de 5 beste som skal leveres.»

Vi fikk også beskjed om at mer enn litt fargejustering og beskjæring av bildene i Photoshop eller lignende programmer ikke var lov. Ved litt fargejustering menes at vi kunne justere innstillinger gjennom overgangen fra Adobe Bridge til Photoshop. Innstillingene var f.eks, farger, lys og skarphet. Dette var veldig lett å gjøre og mulig fordi speilreflekskamera var satt til å lagre bildene i RAW-format som er en bildetype som inneholder veldig mye informasjon. I RAW-format har man derfor muligheter til å forandre ganske mye av bildet, iforhold til det man kunne gjort med en komprimert versjon, som f.eks JPEG, noe som var nytt for meg.

Vi fikk utdelt kamera, en av mine gruppemedlemmer hadde en del god erfaring med speilreflekskamera kunne derfor veilede oss andre litt i hvordan ting fungerte i praksis, etter å fått det viktigste gjennomgått av veileder i klassen. Forskjellige funksjoner som lukkehastighet, blenderåpning og ISO- lys ble vi mer sikre på, i løpet av første runde utendørs på jakt etter motiv.

Når det kom til de forskjellige kategoriene var noen verre å finne enn andre. F.eks by- landskap var ikke akkurat det største problemet fordi vi er jo i byen, men ting som mote og mat var verre å finne bra motiver innenfor.

Når det gjelder framgangsmåte, så gikk vi da altså rundt å tok bilder uten å egentlig tenke så mye på hvilken kategori det vi tar bildet av havner innenfor. Fremgangsmåten vi i gruppa var litt forskjellige til person til person. En metode som ble brukt var å stille inn kamera med passelige innstillinger med blenderåpning på f.eks F5,6 og hastigheten på rundt 55 og ta veldig tilfeldige bilder av personer og gjenstander rundt seg ettersom vi gikk. Noe som var vanlig med denne metoden var å ta flere bilder av det samme motivet, gjerne noe som var i bevegelse. Dette forsaket jo at det ble veldig mange dårlige bilder, kanskje uklare og for mye/lite lys kamera ble utsatt for, men en bieffekt var noen bilder som fikk en interessant vinkel eller motiv som er vanskelig og kanskje umulig å kopiere ved oppstilling av motiv og gjentakelse.

En annen teknikk som jeg brukte mest selv, var å ta en ting om gangen, finne et motiv, finne en bra vinkel, fokusere på det jeg vil og ta bildet. Deretter så jeg på bildet bakpå kamera med en gang, for å se hvordan det ble, med tanke på skarphet, farge og lys. På denne måten følte jeg at jeg lærte mer ved å forstå hvorfor et bilde ble som det ble, med tanke på hvilke innstillinger jeg hadde på kamera. Hvis bildet mitt ble dårlig så kunne jeg lære hvilke innstillinger på kamera som måtte forandres og ta et nytt og bedre bilde. Etterhvert som jeg ble flinkere og kjappere med innstillingene så kunne jeg bruke teknikken med å ta flere bilder av noe i bevegelse, f.eks bilde nr tre av våre selekterte fem, noe som jeg skal forklare nærmere.

Vi tok en del bilder hver for oss siden en av oss hadde et kamera selv, jeg fikk låne min fars og de andre fikk lånt fra skolen. Jeg bor i Nittedal så det ble en del motiv som ikke er lett å finne i byen, f.eks skog og dyreliv. Jeg dro også på et kjøpesenter og fikk tatt noen morsomme bilder der. Vi fikk da deretter delt med hverandre hva vi hadde tatt, deretter ble vi enige om hvilke bilder som kunne være i de forskjellige kategoriene. De fem selekterte bildene våre ble 3 av mine, gruppa virket veldig fornøyd med det jeg hadde bidratt med.

Våre fem selekterte bilder er altså følgende:

1. Dette er et bilde tatt av meg selv, nesten rett utenfor der jeg bor. Dette ble faktisk et veldig stilig og spesielt bilde pga av de to veiene som er motivet i bildet. Bildet er egentlig ikke gjennomtenkt på noen spesiell måte annet enn at jeg ville ha «splittende vei». Det som ble veldig spesielt med bildet ved nærmere kikk er at veien til venstre går oppover i høyde, men med litt fantasi så kan det faktisk se ut til at veien går rettfram og ikke opp. Det kan se ut som det faktisk er manipulert med, men det er det ikke! Til tross av masse skog så havnet dette i kategori by-landskap fordi det er landskap og perspektiv. Jeg stod stille når jeg tok bilde, fokuserte på at det skulle bli skarpt med 1/25 i lukkehastighet og F3,5 i blenderåpning. Grunnen til såpass stor blenderåpning og lukkehastighet var at dette var rundt klokken 19.00 og det hadde begynt å blitt litt skumring uten sol.

Web1

 

2. Vårt andre bilde er også tatt av meg, her står jeg inne på kjøpesenteret inni en butikk. Jeg gikk rundt og lette etter objekter da jeg så dette sikkerhetspeilet i toppen av taket som brukes til å få oversikt over hele butikken for å hindre tyveri. Jeg tenkte at dette kunne bli et morsomt bilde på grunn av refleksjonen av meg selv, hva som er rundt meg og at bildet blir på ikke godt norsk «fisheye» pga formen på speilet. Dette havnet i kategori kontrast pga av alle fargene i butikken, men kunne også like gjerne vært i mennesker. Ingen spesiell teknikk jeg brukte her, fokuserte så skarpt jeg kunne, hadde lengre lukkehastighet (1/20) og litt større blenderåpning enn vanlig (F4,7) fordi lyset i butikken var ikke så veldig kraftig. Jeg tok bilde av dette motivet 2 ganger fordi det første jeg tok ble for mørkt og måtte derfor forandre innstillingene til de jeg nevnte over.

 

Web2

3. Tredje bilde er tatt av meg, motivet er hunden min Dana og 2 vannballonger. Jeg har lekt med vannballonger sammen med hunden min før og visste hvor ivrig hun blir på de. Dette bildet er faktisk en av mange, jeg tok sikkert 50 bilder tilsammen av vannballonger i gresset, på asfalten, med eller uten hunden. Når det gjelder fremgangsmåte jeg brukte for å få dette bildet «jukset» jeg litt og satte kamera på en «sport» modus, noe som jeg leste at ville fange opp kjappe bevegelser og «fryse dem i tid» uten at det blir en uklar grøt i bildet. Jeg ser deretter at kamera har bestemt en ganske hurtig lukketid på 1/100 noe som var nødvendig fordi Dana hoppet rundt ballongene ganske fort. Med kamera som bestemte lukkehastighet og blender selv kunne jeg fokusere på skarpheten og vinklene. Jeg syns bildet ble artig, pga vi har den sinna hunden som bjeffer på de søte og fargerike ballongene. Kategorien denne ble plassert i var dyr.

Web3

4. Dette bildet er tatt av Simen og er en gutt på skateboard i en mindre bevegelse. Simen fortalte at dette var et ganske tilfeldig bilde som ble tatt av han når han gikk rundt i byen. Sannsynligvis er lukkehastigheten rimelig høy med tanke på at det er ganske skarpt og i bevegelse. Jeg syns bildet var ganske pent, med tanke på solen i trærne bak, i guttens hår og på bakken. Mange linjer både vertikale og horisontale i bildet er interessant å se på. En blanding av elementer også noe å se på, vi har både by, trær, vann og stein. Kategori kan være både menneske og by-landskap.

Web4

5. Et tilfeldig tatt bilde fra Daniel på vår første tur ut etter oppgaveforklaring fra veileder. Fargene er rimelig justert i overgangen mellom Adobe Bridge og Photoshop med å fjerne farger og gjøre det nesten svarthvitt. Det som gjør at dette bildet er i de fem selekterte er leken mellom svart/hvitt og vinkelen. Vi har da altså det lange hvite bygget bak, med den mørkkledde damen foran og hvite overgangstriper på den sorte asfalten. Ved nærmere kikk har vi også refleksjoner i vinduene som gjør de hvite, mens rammene rundt er mørke. Vi har også hvit tekst på sort bakgrunn. Kategori her kan være så mangt, både menneske, by-lanskap og mote. Ved mote sikter vi da på den religiøse drakten damen har på seg, som er da et klesplagg som kan sies at ikke går av mote.

Web5

Arbeidet gikk fint, jeg føler jeg har lært en god del om speilreflekskamera, noe jeg kunne svært lite om fra før, som f.eks lukkehastighet og blenderåpning, ISO-«lys», dybdeskarphet og andre muligheter et slikt kamera har. Jeg hadde hørt om raw-filer men har aldri fått mulighet til å få brukt det i praksis, så denne oppgaven har vært både morsom og nyttig for meg.

Reklamer

Legg igjen en kommentar so far
Legg igjen en kommentarLegg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s%d bloggere like this: